Vi er i en tid med coronavirus og sundhedsmæssige begrænsninger. Det kan være svært helt at finde ud af, hvad der er værst. Det kommer nok lidt an på, hvad vi er mest ramt af, og hvor hårdt, vi er ramt. Jeg tror dog, de fleste af os savner fællesskabet; at være sammen med familie og venner på en måde, som vi kender det fra før corona. Være tæt på mennesker. Give et kram, og få et kram. Være mange sammen, og gerne feste.
Midt i dette kan spørgsmålet komme til os: Hvor kommer coronavirus fra? Det nemme svar er: Fra Kina. Men hvem sendte den til Kina? Nogen vil sige: det onde eller den onde. Nogen vil endog sige: Gud. Hvor kommer det onde fra? Det er et kæmpe spørgsmål, som mange har tænkt, sagt og skrevet meget om igennem historien, især når vi møder det onde, sygdommen og det, vi ikke selv er herre over.
Hvor kommer det fra?
Vi kunne sige: fra den onde, men så er det jo ham, vi skal komme til, for at få det onde fjernet.
Vi kunne sige: fra Gud, men hvad gør det ved vores billede af, hvem Gud er. Er Gud ikke kun god?
En fortælling om Job i Gamle Testamente forklarer os: at Gud tillod den onde at sende lidelse ind over Jobs liv, men kun så langt, Gud gav lov til. Det vil sige, at det onde kom ikke fra Gud, men Gud tillod det onde at gå til en vis grænse. Gud tog ansvaret for, hvad der skete med Job. Det var også ham, der fik det til at forsvinde igen. Det svarer ikke på, hvor det onde kommer fra, men hvem, som tager ansvaret, og det viser os hvem, vi kan gå til, når det onde rammer os.
At Gud tager ansvaret betyder, at det er ham, vi kan komme til, og spørge om hjælp midt i denne svære tid.
Han er den, som har magt til at bære os i det svære, og endda fjerne det onde fra os. Han har overvundet det onde og den onde. Alt det, vi lige har fejret i påsken.
Selvom Gud tager ansvaret, har overvundet den onde og det onde, så kan vi alligevel blive i tvivl om Guds godhed. Her kan vi tage en tur omkring Langfredag. På korset viser Gud os mest tydeligt, hvem han er: Ham, som lider med hele sin skabning, og selv betaler prisen for alt, hvad der er galt med vores verden, og viser en vej midt i, og ud af, det svære.
Opstandelsens og livets Herre, kendt med lidelse, tager ansvaret, og han er den, vi kan komme til midt i dette.
Hjælpen kommer fra Ham.
Stiftspræst i Folkekirkens Tværkulturelle Center, Kvaglund
Peter Sode Jensen